Na marginama 2. Sarajevo Halal Faira 2019, Bosna Bank International (BBI) u saradnji sa Islamskom korporacijom za razvoj privatnog sektora (ICD) koja djeluje pri Islamskoj razvojnoj banci (IsDB) prvi put u Sarajevu organizovala je veliki sastanak direktora banaka iz cijelog svijeta koje posluju u skladu sa islamskim principima.

Dogovorena saradnja sedam islamskih banaka

Tokom sastanka potpisan je Memorandum o razumijevanju između BBI, ICD, Islamic bank Zaman-Bank Jsc iz Kazahstana, Islamic Bank of Guinea, Islamic Bank of Niger, United Bank of Albania i Alakhdar Bank Maroko.

„ICD ima pristup u 54 države članice i u tim zemljama definitivno postoji interes za halal-proizvode i razvoj biznisa u ovoj oblasti. Procjenjuje se da je halal-tržište vrijedno 2,3 triliona dolara. Vjerujemo da naše finansijske institucije u kojima imamo pristup i mreža finansijskih instuitucija u kojima je ICD jedan od vlasnika mogu postati izvrsna dodatna vrijednost u osiguravanju finansiranja i kreditnih linija, a s druge strane imamo infrastrukturu za razvoj i otvaranje fabrika. Želimo da BiH postane centar halal-industrije u Evropi. Kroz naše članice mi možemo osigurati pristup ovih proizvoda u cijelom svijetu“, kazao je Ayman Sejiny, direktor ICD-a.


BBI banka od ranije ima potpisan memorandum o saradnji sa ICD-om.


„Ova saradnja sa BBI bankom izvrsna je prilika za BiH, jer dajemo BiH pristup našoj mreži, od Indonezije do Maroka, od zapadne do subsaharske Afrike" kazao je Sejiny.