avna ustanova Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo potpisala je protokol o saradnji sa dvije obrazovne ustanove - BusinessAcademy i ITAcademy kompanije LINK group.


Protokolom se želi pomoći nezaposlenim licima u sticanju dodatnih korisnih znanja i vještina koje tržište rada traži, kako bi mogli brže doći do zaposlenja. Istovremeno su najavljene buduće akcije koje će Služba i LINK group realizovati u narednom periodu. Tako će uskoro uslijediti podjela besplatnog školovanja na BusinessAcademy i ITAcademy za osobe sa invaliditetom.

Od ostalih aktivnosti u okviru ove saradnje treba izdvojiti besplatne online edukativne seminare koji se organizuju u okviru LINK Centra za razvoj karijere i besplatne online kurseve engleskog jezika u trajanju od 3 mjeseca. Za pohađanje ovih obuka bit će raspisani konkursi ili javni pozivi.

Do sredine juna ove godine na evidenciji Službe za zapošljavanje KS-a ukupno je bilo 70.376 nezaposlenih lica, od toga žena 60,3 posto, mladih do 35 godina 42,2 posto. Najviše je VKV, KV, PK, NSS i NK osoba 40.672 ili 57,8 posto.

Mada je broj nezaposlenih smanjen za nešto više od 2.000 u odnosu na prošlu godinu, Služba će nastaviti sa aktivnostima posredovanja u zapošljavanju.