Aerodrom Tuzla će u maju ove godine otvoriti svoju dugoočekivanu proširenu zgradu terminala.

Aerodrom Tuzla početkom maja otvara novi terminal

Svi građevinski radovi na objektu, u vrijednosti većoj od 3 miliona eura, završeni su. Nova struktura je spojena sa postojećim terminalom, formirajući funkcionalnu jedinicu, izviejstio je Ex-Yu Aviation.

"Trenutno radimo na unutrašnjim radovima u terminalu, i nadam se da će biti završen u aprilu, tako da možemo zvanično otvoriti zgradu krajem aprila ili početkom maja", rekao je direktor aerodroma Rifet Karasalihović.


On je dodao da je namjera bila da terminal ima mogućnost da upravlja sa dva aviona Airbus A320 istovremeno, što je i postignuto.


"Tačno je da je sala za dolaske i dalje mala, a nakon završetka ovog projekta, razmotrit ćemo izgradnju još jedne kapije za poboljšanje protoka putnika".


Terminal aerodroma proširen je sa 2.971 kvadratnih metara na 4.915 kvadratnih metara.


Dodatni kapacitet će mu omogućiti da opsluži 800 putnika na sat, u odnosu na dosadašnjih 400. Rekonstrukcija i proširenje putničkog terminala povećali su kapacitet na 700.000 putnika godišnje. Objekat će sada imati kapacitet da upravlja sa 400 putnika u odlasku i još 400 u dolasku u isto vrijeme.


"U narednih pet do šest godina, ovaj kapacitet će postati nedovoljan. Siguran sam da će se zgrada u budućnosti proširiti kako bi se zadovoljila povećana potražnja", rekao je Karasalihović.


Aerodrom Tuzla predviđa da u 2019. godini zabilježiti 624.000 putnika.