Banjaluka - Stopa nezaposlenosti u BiH pala je u ovoj godini za 4,9 procenata u odnosu na prošlu, ali statistika pokazuje da je i dalje prisutan problem prilična pasivnost u potrazi za poslom koja je posebno izražena kod žena i mladih.

Žene i mladi demotivisani u traženju posla

Slika tržišta rada BiH predstavljena je u anketi o radnoj snazi koju je sprovela Agencija za statistiku BiH. Podaci do kojih su došli pokazuju da je radnu snagu u BiH u aprilu činilo 1,02 miliona osoba među kojima je 815.659 zaposlenih i 210.678 nezaposlenih, dok je neaktivnih 1,38 miliona. Stopa nezaposlenosti pala je na 20,5 odsto sa 25,4 procenta iz prošle godine, a među onima koji su bez posla najviše je mladih od 15 do 24 godine gdje stopa nezaposlenosti doseže 45,8 odsto.

Anketom je obuhvaćen i procenat aktivnosti u traženju posla i procenat zaposlenosti, koji u ovoj godini iznose 42,6, odnosno 33,9 odsto. Statistika pokazuje da su muškarci mnogo aktivniji u traženju posla od žena. Stopa zaposlenosti kod muškaraca je 53,3, a aktivnosti 43,2 odsto, dok svega 24,9 odsto žena zaista traga za poslom. Ista situacija je i kod mladih, jer je analiza pokazala da veliki procenat nije aktivan u traženju posla. Statističari nisu izostavili ni vrijeme čekanja na posao, a utvrđeno je da najviše nezaposlenih, čak 82,1 odsto, zaposlenje čeka duže od godine, a svega 17,3 odsto njih je prije dobilo posao.

Analizirana je i obrazovna struktura zaposlenih, a pokazala je da je najviše radnika sa srednjom školom, zatim slijede oni sa osnovnim ili nižim obrazovanjem, dok je najmanje akademski obrazovanih. Statistika pokazuje da je i među nezaposlenima ista obrazovna struktura, jer ih je najviše sa srednjom školom, a najmanje sa završenim fakultetom.

Struktura zaposlenosti takođe je nepovoljna i rezultati ankete su pokazali da čak 51,6 odsto zaposlenih radi u uslužnom sektoru, industrija i građevinarstvo zapošljavaju 29,5 odsto, a poljoprivreda, šumarstvo i ribolov 18,9 odsto radnika.

Poslodavci ističu da pojedini nezaposleni nisu zainteresovani za traženje posla kako zbog malih plata, tako i zbog toga što planiraju odlazak u inostranstvo.

- Poslodavci se sve više suočavaju sa nedostatkom radne snage, a posebno kadra sa srednjom stručnom spremom i određenih stručnih zanimanja. Glavni razlog za to je odlazak ljudi u inostranstvo. Nedostaju nam vozači, varioci, automehaničari, autoelektričari, medicinski radnici. Tog kadra nema dovoljno ni na tržištu EU i svi koji mogu odlaze zbog većih plata - kazao je potpredsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Dejan Mijić i dodaje da su poslodavci spremni da finansijski podrže prekvalifikaciju i doškolovavanje kako bi umanjili problem.

U Savezu sindikata ističu da je odlazak u inostranstvo zaslužan za smanjenje stope nezaposlenosti, a da se ne mogu saglasiti sa tezom da žene i mladi ne traže aktivno posao.

- Kvalifikovana i obično mlada radna snaga traži zaposlenje van granica BiH i to je ključni razlog za pad nezaposlenosti. Žene i dalje nisu primamljiva radna snaga velikom broju poslodavaca, jer uvijek računaju na to da će zbog trudnoće biti odsutne sa radnog mjesta. Tu ne postoji solidarnost. Izraz aktivno traženje posla je proizvoljna ocjena statističara. To demantuju i sajmovi posla koji su nedavno održani, jer su ih uglavnom posjećivali mladi i žene - kazala je predsjednik Saveza sindikata RS Ranka Mišić.


Domaćinstva

Agencija za statistiku BiH sprovela je anketu o radnoj snazi u aprilu, a njom je obuhvaćeno 10.629 domaćinstava - 6.196 u FBiH, 3.376 u RS i 1.057 u Brčkom.