Premijer Federacije BiH Fadil Novalić danas je studentima Univerziteta “Džemal Bijedić” i Sveučilišta u Mostaru govorio o temi “Reformska agenda: zaokret u ekonomskim trendovima”.


Premijer Federacije BiH Fadil Novalić danas je studentima Univerziteta “Džemal Bijedić” i Sveučilišta u Mostaru govorio o temi “Reformska agenda: zaokret u ekonomskim trendovima”.


On je na početku predavanja kazao da je Vlada FBiH fokusirana na mlade i da to nije dio nekog promotivnog pamfleta, jer je već na početku svog mandata u 2015. godini svoje aktivnosti usmjerila ka mladima koji čine 60 posto od ukupnog broja nezaposlenih.
 
Zato je sadašnja Vlada, prvi put nakon rata, ozbiljno pristupila ovom problemu i s programom od 50 miliona KM, distribuiranih putem kantonalnih zavoda za zapošljavanje, prikupila oko 7.000 prijava, što omogućava da hiljade mladih steknu neophodno radno iskustvo, ili se razviju u smjeru poduzetništva.
 
Broj zaposlenih u deset mjeseci mandata ove Vlade povećan je za 4.115, dok je u cijelokupnom mandatu prethodne narastao za 6.310. U isto vrijeme, broj zaposlenih i javnom sektoru je opao za 1.759, dok je u mandatu prethodne Vlade porastao za 5.797. Konačno je zaustavljen trend rasta broja zaposlenih u javnoj upravi, prije svega zbog moratorija na zapošljavanje u FBiH, te u Kantonu Sarajevo, te de facto moratorija na zapošljavanje u Tuzlanskom i Zeničko-dobojskom kantonu.
Broj nezaposlenih je u jedanaest mjeseci mandata ove vlade smanjen za 3.057, dok je u cjelokupnom mandatu prethodne povećan za 24.408. To znači da je dalji trend rasta broja nezaposlenih zaustavljen. U prvih deset mjeseci našeg mandata broj penzionera se povećao za 15.753, dok se tokom cjelokupnog mandata prošle Vlade povećao za 14.549 - kazao je premijer Novalić.
 
Pojasnio je da je Reformska agenda, u suštini, radni plan onoga što vlade moraju uraditi u naredne tri godine. To je jedini način da bude riješena situacija u kojoj se BiH trenutno nalazi. Reformska agenda je proizvod domaćih ekonomskih stručnjaka i kompatibilna je sa evropskim vizijama za BiH.
 
Premijer je izrazio uvjerenje da su studenti danas sagledali širu sliku o Reformskoj agendi kao temeljnoj ekonomskoj promjeni i zdravoj osnovi za budućnost.
 
- Uostalom, siguran sam da ste to i sami zaključili, jer su među vama budući ekonomski stručnjaci, lideri promjene, voditelji kompanija i ja u vaše kompetencije iskreno vjerujem. Zato vas molim da današnja saznanja podjelite s vašim kolegama, prijateljima, porodicom i budete ambasadori ove ideje - kazao je Novalić.
 
Ukazao je i na to da nivo prosječne penzije niije opao nakon usvajanja Zakona o radu, iako su postojali strahovi da će se to dogoditi.
 
- Iznosi su ostali na istom nivou, ali bih vas podsjetio da smo s penzionerima potpisali sporazum, tako da isplata penzija bude zagarantovana do petog u mjesecu, što je prvi korak ka stabilnosti penzionog sistema - naglasio je premijer Federacije BiH Fadil Novalić.
 
Direktor marketinga kompanije “Violeta” d.o.o. Grude Edo Numić studentima je govorio o prezentaciji uspješne kompanije, zapošljavanju i uticaju ekonomskih reformi na jačanje poslovnog okruženja.
 
Današnjem događaju u Mostaru prisustvovali su federalna ministrica obrazovanja i nauke dr. sci. Elvira Dilberović, rektor Univeziteta “Džemal Bijedić” prof. dr. Sead Pašić i dekan Fakulteta humanističkih nauka prof. dr. Adnan Velagić.