Malezija će na međunarodnom sajmu halal-industrije Sarajevo Halal Fair (SHF) 2018. imati brojnu delegaciju. Uz ranije najavljeno video-obraćanje malezijskog premijera Tun Dr. Mahathir Mohameda, tokom trajanja Sarajevo Halal Fair 2018. od 27. do 29. septembra ove godine, u glavnom gradu Bosne i Hercegovine boravit će i brojni drugi predstavnici Vlade, poslovne i akademske zajednice iz Malezije.

Više od 50 malezijskih kompanija dolazi na Sarajevo Halal Fair 2018.

Pored ostalih u delegaciji Malezije biće ministar u uredu premijera Dato Mujahid Yusuf Rawa, kao i zamjenik ministra vanjskih poslova Malezije Dato Marzuki Yahya. Zamjenik ministra primarne Industrije Malezije Shamsul Iskandar bin Md. Akin će predvoditi delegaciju od 25 privrednika Aluminija Internacionalnog Islamskog Univerziteta Malezija, a SHF 2018. će prisustvovati i 20 privrednika Nacionalne privredne komore Malezije za Saveznu državu Kelantan koje će predvoditi savjetnik komore Mohd Rosli Ismail.

Učesnici Sarajevo Halal Fair 2018. iz BiH i regiona imat će priliku razmijeniti iskustva i ostvariti saradnju sa institucijama Vlade Malezije kao što je Ured islamskog razvoja Malezije (JAKIM), Halal akademija Malezije, predstavnicima Nacionalne agencije za promociju vanjske trgovine Malezije (MATRADE) i te Dagang Halal, platforme koja ima za cilj omogućiti promociju halal proizvoda i usluga.

Sarajevo Halal Fair 2018. prisustvovat će i predstavnici kompanija poput Berjaya Corporation Berhad, jedne od najvećih malezijskih korporacija, inače u vlasništvu Tan Sri Vincent Tana.

Također, na Sarajevo Halal Fair učestvovat će i grupacija Bina Integrated Industries, Primabumi, koji je jedan od najvećih malezijskih distributera farmaceutskih proizvoda i medicinske opreme, Silverlake Group koja se bavi software, GISB Holdinga – kompanije zasnovane na islamskim principima poslovanja u različitim proizvodnim i uslužnim sektorima, te trgovačke kompanije Geo Artha u čijoj delegaciji se nalaze rukovodeći ljudi malezijskih korporacija iz oblasti prehrambene, hemijske i finansijske industrije, te turizma.


U cilju približavanja i realiziranja poslovnih prilika između bosanskohercegovačkih i malezijskih privrednika, BBI VIP Business Club u saradnji sa Ambasadom Malezije u Bosni i Hercegovni također planira održavanje poslovnog okruglog stola Bosna i Hercegovina - Malezija koji će se održati 27 septembra 2018.