Prošla godina je bila izuzetno uspješna za najveću farmaceutsku kompaniju u Bosni i Hercegovini. Bosnalijek d.d. je u 2018. godini ostvario značajan rast prihoda i dobiti, čime je nastavljen pozitivan trend iz proteklih nekoliko godina.

Uspješna godina za Bosnalijek, prihodi porasli za 10 posto

Kako je za Fenu potvrdio generalni direktor Nedim Uzunović, poslovni prihodi Bosnalijeka bilježe rast od 10% u odnosu na 2017. godinu, a kao i prethodnih nekoliko godina, Bosnalijek je najveći dio svojih prihoda od prodaje, čak 76%, realizirao na inostranim tržištima.

Pozitivan trend imaju i svi ostali finansijski pokazatelji, poput EBITDA (dobit prije kamata, poreza i amortizacije) koja je iznosila 25,5 miliona KM, što je 10% više u odnosu na prethodnu godinu. Ostvarena je dobit prije oporezivanja od 15 miliona KM, odnosno 14% više u odnosu na 2017. godinu.


Takođe, 2018. godinu su obilježile i značajne investicije u proširenje proizvodnih kapaciteta, kao i okončanje radova na novim laboratorijama za kontrolu kvaliteta, što su ključni preduslovi za rast i razvoj Bosnalijeka u budućnosti.


Generalni direktor Bosnalijeka Nedim Uzunović ističe da postignuti rezultati predstavljaju snažan preduslov za nove investicije i nova radna mjesta, a ujedno doprinose i jačanju domaće privrede.