Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas u Banjaluci da je sa poslodavcima razgovarao o tome kako povećati plate u Republici, izrazivši očekivanje da će Srpska uspjeti da u narednoj godini podigne prosječnu platu radnika na 1.000 KM.

U narednoj godini moguće povećati prosječnu platu na 1.000 KM

Dodik je danas novinarima nakon sastanka sa predstavnicima poslovne zajednice koji je održan u banjalučkom preduzeću "Krajina klas" rekao da je ovaj koristan i važan sastanak organizovan zahvaljujući Uniji udruženja poslodavaca Srpske, na kojem su razmijenjene ideje koje bi trebalo ugraditi u novu ekonomsku politiku Srpske.

"Mi iz vlasti i realnog sektora smo na istom poslu i promjena strukture privrede u Srpskoj moraće da bude prioritet svih naših aktivnosti. Potrebna je podrška realnom sektoru u smislu tehnološke obnove, kao i rasterećenja oporezivanja plata da bismo poboljšali standard ljudi", rekao je Dodik.

On je naveo da će u narednom periodu biti rađeno na konkurentnosti ovdašnjih uslova za privređivanje, kao i na tome da se zadrže ljudi u Srpskoj.

"Ono što smo dogovorili sa poslodavcima u proteklom vremenu uspješno je realizovano, a ostalo je da se na tom planu do Nove godine usvoje još neki zakoni. Tragamo za načinom kako da koordinišemo mjere u Srpskoj sa onima koje moramo imati na nivou BiH. Vjerujem da ćemo imati više inicijativa na tom planu i da ćemo nastaviti konkretne razgovore po oblastima privrede", rekao je Dodik.

Kada je riječ o distribuciji šumskih sortimenata, Dodik je naglasio da je potreban drugi pristup jer je očigledno da postojećim nije zadovoljan znatan broj prerađivača drveta.

"Predlagaćemo politiku na nivou BiH o zabrani izvoza trupaca", najavio je Dodik.

Predsjednik Srpske Milorad Dodik danas se u naselju Debeljaci kod Banjaluke sastao sa predstavnicima poslovne zajednice i posjetio pogone preduzeća "Krajina klas", koje je vodeće pekarsko i slastičarsko preduzeće u Srpskoj.

On je naglasio da u kompaniji "Krajina klas" vidi mnogo uloženog truda i poslovnog entuzijazma uprave i radnika.

Osim Dodika, ovu firmu su posjetili kandidat za mandatara za sastav nove Vlade Srpske Radovan Višković, ministar finansija Zoran Tegeltija i ministar nauke i tehnologije Alen Šeranić.