Trebinje - Privatni preduzetnici iz Trebinja ponudili su 52 radna mjesta na kojima će moći biti zaposlena 46 radnika iz gradske administracije koji su proglašeni tehnološkim viškom.

Trebinjski privrednici nude posao opštinarima

Potvrdio je to gradonačelnik Trebinja Luka Petrović, koji je, kako bi našao rješenje za radnike koji zbog sistematizacije treba da ostanu bez posla, u ponedjeljak uveče organizovao sastanak kojem su se odazvala 92 privatnika.

- Veoma brzo ćemo uraditi kvalifikacionu strukturu ljudi koji mogu da se zaposle u ovim preduzećima i to izložiti na oglasnoj tabli. Svi koji budu proglašeni tehnološkim viškom imaće prednost prilikom zapošljavanja, a ukoliko se ne popuni ponuđeni broj, ponudićemo ih drugima koji žele da rade - rekao je Petrović.

On je dodao da se za ponuđena radna mjesta uglavnom traži srednja stručna sprema, ali da ima zahtjeva i za visokoobrazovani kadar.

Kako je ranije saopšteno iz Gradske uprave, 46 radnika u administraciji trebalo bi da budu proglašena tehnološkim viškom, ali će grad prije raskida ugovora svima pokušati da obezbijedi alternativno radno mjesto. Radi se o kadrovima koje je tokom predizborne kampanje zaposlio bivši gradonačelnik Slavko Vučurević iako novac za njihove plate nije bio planiran u budžetu grada za 2016.

Direktor "Ubla tursa" Rade Vučković je kazao da je ponudio pet radnih mjesta, odnosno četiri za kvalifikovana vozača, čija se plata kreće između 1.000 i 2.500 KM te jedno za mehaničara, čija bi primanja bila oko 1.800 KM.

- Spremni smo da primimo nove radnike odmah poslije Nove godine, a možda i prije - kaže Vučković.

Direktor "Agrofina" Dragan Anđelić rekao je da broj potrebnih radnika u ovom preduzeću još nije definisan te da sve zavisi od poslovnog plana i razvojnih projekata.

- Pitanje je ko će od radnika opštine htjeti da radi u polju. To već malo teže možemo očekivati - kazao je Anđelić.

Sastanci

Na sastanku gradske uprave i privatnih preduzetnika ocijenjeno je da je ovakav vid saradnje neophodan te najavili redovne sastanke i druženja na svakih minimalno šest mjeseci.