Na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu Helena Lončar, direktorica Federalnog zavoda za zapošljavanje...

Sljedeće sedmice poziv za Program sufinansiranja zapošljavanja 2017.

...kazala je da će Federalni zavod za zapošljavanje na svojoj web stranici 2. marta objaviti javne pozive za učešće u Programu sufinansiranja zapošljavanja 2017 (Prvo radno iskustvo, Vaučer za posao, Javni radovi i Periodično zapošljavanje), Programu sufinansiranja samozapošljavanja Start up 2017 i Programu pripreme za rad 2017 – obukom do zaposlenja.

Ovaj poziv će se objavljivati tri puta u intervalima u vrijednosti od po najmanje jednu trećinu ukupno predviđenih sredstava za Program.

Javni poziv za učešće u Programu sufinansiranja samozapošljavanja Start up 2017 objavljivat će se dva puta u intervalima u vrijednosti od po najmanje jednu polovinu ukupno predviđenih sredstava za Program.

- Za realizaciju Programa sufinansiranja zapošljavanja predviđena su sredstva u iznosu od 18 miliona KM i zapošljavanje najmanje 6.000 osoba, za Program sufinansiranja samozapošljavanja Start up 2017 tri miliona KM i poticanje najmanje 800 osoba sa evidencije nezaposlenih, a za Program pripreme za rad 2017 – Obukom do zaposlenja osiguran je milion KM, kojim se planira obezbijediti priprema za rad kroz obuku i osposobljavanje za 600 osoba, od kojih će se zaposliti najmanje 420 osoba, kazala je Lončar.

Ciljna skupina su mladi dobi do 30 godina, te osobe dobi 40 i više godina, prijavljene na evidenciju nezaposlenih najmanje šest mjeseci, kao i dugotrajno nezaposlene osobe, prijavljene na evidenciju nezaposlenih duže od 12 mjeseci, te osobe s niskim vještinama (srednje obrazovanje i niže), osobe s invaliditetom, članovi šehidskih porodica ili porodica poginulih branitelja, djeca nezaposlenih demobilisanih branitelja, bivših štićenika domova za nezbrinutu djecu itd.

Također, kada je u pitanju Program sufinansiranje samozapošljavanja - Start up ove godine se daje mogućnost apliciranja osobama koje žele pokrenuti vlastiti biznis, osim onih koji žele pokrenuti biznis u oblasti poljoprivrede.

Uslov za ovo apliciranje jeste da su šest mjeseci bili evidentirani kao nezaposleni u službi za zapošljavanje.