Sarajevo - Radnu knjižicu u institucijama BiH do kraja ove godine trebalo bi da dobije novih 662 ljudi, čime će broj zaposlenih u ministarstvima, agencijama, direkcijama i kancelarijama premašiti 23.000.


Sarajevo - Radnu knjižicu u institucijama BiH do kraja ove godine trebalo bi da dobije novih 662 ljudi, čime će broj zaposlenih u ministarstvima, agencijama, direkcijama i kancelarijama premašiti 23.000.


Pokazuje to plan zapošljavanja na nivou BiH koji je sastavni dio budžeta institucija i međunarodnih obaveza za 2016. godinu, a koji je usvojio Parlament BiH na prošloj sjednici.

Iz dokumenta je vidljivo da je krajem juna prošle godine na platnom spisku budžeta BiH bilo 22.375 radnika, a nadležni su procijenili da je do 31. decembra plate i naknade trebalo isplaćivati za 23.307 osoba.

Za bruto plate i naknade planirano je da u 2016. godini bude potrošeno 544,78 miliona KM, što je u odnosu na budžet iz 2015. godine više za 6,75 miliona.

Najveće povećanje biće u Graničnoj policiji i to za 1,18 miliona KM, zbog zapošljavanja 100 kadeta koji status policijskih službenika stiču nakon sprovedene obuke, kao i internog unapređenja policijskih službenika. Granična policija će tako za plate i naknade dati 53,33 miliona KM.

Ministarstvo pravde BiH u odnosu na proteklu godinu izdvojiće za plate 1,12 miliona KM više zbog planiranog početka rada Državnog zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH i zapošljavanja 200 novih radnika, tako da će na ime ličnih primanja dati ukupno 7,4 miliona KM.

Uprava za indirektno oporezivanje daće za plate i naknade 59,30 miliona maraka, što je za 1,05 miliona više nego u 2015, zbog unapređenja koja su sprovedena u ovoj godini te prijema novih radnika.

Ministarstvo inostranih poslova BiH za bruto plate i naknade izdvojiće 0,73 miliona KM više nego u 2015. godini zbog izmjene obračuna bruto plata i naknada troškova zaposlenih u diplomatsko-konzularnim predstavništvima. U kasi za plate i naknade imaju 25,25 miliona KM.

Kancelarija za razmatranje žalbi po javnim nabavkama povećaće stavku za plate i naknade za 0,59 miliona KM zbog efekta zapošljavanja tokom prošle godine i potrebe obezbjeđivanja plata za novozaposlene za svih 12 mjeseca tokom 2016. godine.

Slična situacija biće i u kasi Tužilaštva BiH, koja je po istim osnovama, teža za 0,56 miliona KM zbog prijema pet novih tužilaca, za šta je novac obezbijeđen iz IPA.

Budžet Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) za plate i naknade biće veći za plate za oko 0,52 miliona maraka zbog prijema 37 kadeta koji stiču status policijskih službenika.

Sud BiH daće za plate 0,48 miliona KM više zbog prijema novih devet radnika koji će biti zaposleni na poslovima iz nadležnosti te institucije u borbi protiv terorizma.

Ministarstvo odbrane, koje ima najviše zaposlenih u svojim redovima od svih institucija, za plate i naknade daće 400.000 KM više nego u prošloj godini i to zbog internog unapređenja i minulog radnog staža, tako da će za te namjene iskeširati čak 192, 26 miliona.

Centralna izborna komisija BiH za plate će dati dodatna 0,32 miliona maraka zbog privremenog zapošljavanja 32 lica radi sprovođenja lokalnih izbora.

U ostalim institucijama novi radnici biće zaposleni zbog uspostavljanja interne revizije, ali i obaveza koje se nalaze pred tom institucijom na putu BiH ka EU.

U 13 institucija će, sa druge strane, biti smanjen broj zaposlenih, na osnovu čega će biti ušteđen 2,1 milion KM. Parlament BiH izdvojiće 1,04 miliona KM manje, što je posljedica planiranja isteka mandata u 2015. godini, a 0,87 miliona maraka manje za plate će dati Visoki sudski i tužilački savjet BiH i to zbog okončanja angažmana pojedinih zaposlenih.

Za naknade troškova zaposlenih planirano je 121,58 miliona, što je za 7,07 miliona više u odnosu na prošlu godinu i to mahom za jubilarne nagrade u Ministarstvu odbrane BiH za 5.653 zaposlena, za šta su u budžet ukalkulisana 5,44 miliona KM.

Inače, budžet institucija BiH za 2016. godinu je projektovan na 1,72 milijardi KM, a 44 od 75 institucija imaće više novca na raspolaganju nego što su imale 2015. godine.

Poslanik SNSD-a u Parlamentu BiH Lazar Prodanović ocijenio je da novo zapošljavanje nema opravdanje.

- Ako je to već neminovna stvar, svi oni kojima će biti pružena prilika da rade u nekoj od institucija BiH moraju da to i opravdaju zalaganjem i rezultatima - kazao je on.

Odobrenje
Prijedlogom budžeta je precizirano da će svako zapošljavanje izvan predviđenog broja morati da odobri Savjet ministara BiH i to posebnom odlukom, kojom će biti utvrđeni način i izvori finansiranja.