Banjaluka - Prosječan radnik u Srpskoj stvorio je tokom 2014. godine 25.326 KM dodane vrijednosti, a najproduktivnije djelatnosti su bile IT sektor, poslovanje nekretninama i energetski sektor.


Banjaluka - Prosječan radnik u Srpskoj stvorio je tokom 2014. godine 25.326 KM dodane vrijednosti, a najproduktivnije djelatnosti su bile IT sektor, poslovanje nekretninama i energetski sektor.


Produktivnost je najvažniji pokazatelj efikasnosti pojedinih sektora, a mjerena je ostvarenom dodanom vrijednošću radnika jednog sektora tokom godine. U Srpskoj je tokom 2014. godine godine prosječan radnik zaposlen u  sektoru pružanja informativno-komunikacionih usluga stvorio 81.511 KM dodane vrijednosti. Rame uz rame sa ovom granom stoji i sektor poslovanja nekretninama u kojem je svaki radnik u prosjeku ostvario 56.419 KM dodane vrijednosti dok je u sektoru proizvodnje i snabdijevanja električnom energijom, gasom, parom i klimatizacijom ostvareno 37.796 KM dodate vrijednosti po zaposlenom, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku.

Ekonomski analitičar Goran Radivojac kaže da je sektor nekretnina poseban slučaj jer je visoka produktivnost posljedica malog broja zaposlenih.

-  U ostalim visokoproduktivnim sektorima prisutna je primjena računara, savremene tehnologije i softvera koji doprinose ostvarenju visokog prometa koji opet daje visok nivo produktivnosti po zaposlenom - kaže Radivojac.

Najmanju produktivnost rada, odnosno 13.618 KM, ostvarili su radnici zaposleni u ugostiteljstvu i hotelijerstvu. Slijede ih zaposleni u pružanju administrativnih i pomoćnih uslužnih djelatnosti sa 18.277 KM te zaposleni u prerađivačkoj industriji koji su lani u prosjeku ostvarili 18.432 KM dodane vrijednosti.

- Nerealno je očekivati da se u okviru prerađivačke industrije, koja je izrazito radno intenzivna, ostvaruje produktivnost na nivou sektora kojima proizvodnja zavisi od tehnologije - kaže Radivojac.

Na visinu produktivnosti može se uticati obučavanjem radnika, raznim vidovima stimulacija i uvođenjem nekih novih tehnoloških procesa.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Dragutin Škrebić kaže da je sistem raspodjele dodane vrijednosti poremećen jer energetski sektor koji važi za produktivan zapošljava 3.000 viška radnika.

- Produktivnost u najmanjoj mjeri zavisi od radnika što se manifestuje u primjeru energetskog sektora koji obilato koristi prirodne resurse kako bi ostvario što bolje rezultate - kaže Škrebić.

Oba stručnjaka slažu se u vezi sa pitanjem obučenosti kadra i ističu da prekvalifikovani i priučeni radnici ne mogu postići jednak nivo produktivnosti kao radnici koji su školovani za zanimanje kojim se bave.

Profitabilnost
Firme u Srpskoj ostvarile su tokom 2014. godine prosječnu stopu proifitabilnosti od 9,5 odsto. U području poslovanja nekretninama ostvarena je najveća stope od 53,8 odsto, sektoru informacija i komunikacija 39,2 odsto dok je u djelatnosti zdravstvene zaštite i socijalnog rada ostvarena stopa profitabilnosti od 29,6 odsto.