Zahvaljujući projektima Federalnog zavoda za zapošljavanje, skoro 1.300 nezaposlenih osoba s područja Tuzlanskog kantona trebalo bi ove godine dobiti posao. Službi za zapošljavanje Tuzlanskog kantona po projektima prvog radnog iskustva, vaučera za posao, periodičnog zapošljavanja od Federalnog zavoda pripalo je 4,3 miliona KM.

Prvi posao za 1.300 nezaposlenih u TK

Dio novca

- Mogu reći da smo, kada je u pitanju odziv, veoma iznenađeni. U roku od sat i po povučen je dio sredstava koja su bila predviđena u prvom ciklusu. Poslodavci su odmah aplicirali i povukli iznos od 1.500.000 KM, koji je bio predviđen u prvom kvartalu. Nama je žao što je ostalo dosta poslodavaca koji nisu na vrijeme aplicirali, ali, evo, molim ih za strpljenje, jer planiramo još aktivnih mjera u ovoj godini - ističe Senad Muhamedbegović, direktor Službe za zapošljavanje TK.

Kako kaže, mimo aktivne politike zapošljavanja, vlade FBiH i Tuzlanskog kantona svojim mjerama pomažu poslodavcima.

U planu je, pojašnjava Muhamedbegović, uvođenje novog informacionog sistema, gdje će, zajedno s Federalnim zavodom, u jedan sistem biti uvezani Porezna uprava i druge relevantne institucije.


Novi sistem
- Uvođenjem novog sistema nama će biti omogućeno da razdvojimo aktivne od neaktivnih tražilaca posla, osoba koje u suštini i neće posao, nego ostvaruju neka sasvim druga prava. Mi ćemo izvršiti to razdvajanje, a vjerujemo da imamo negdje do 30 posto osoba koje nisu aktivni tražioci posla, sve u cilju da bi Vlada FBiH imala što relevantnije podatke - pojašnjava Muhamedbegović.


Više žena

Prema statistici Službe za zapošljavanje Tuzlanskog kantona, na kraju januara 2017. godine evidentirane su 92.123 nezaposlene osobe, od čega je 49.839 žena. Najviše zaposlenih ima na području grada Tuzle, njih 31.025, dok je najmanja zaposlenost zabilježena u Teočaku, svega 443 uposlenih.