Prosječna julska neto plata u Republici Srpskoj bila je 848 KM i realno je veća od junske za 0,5 posto, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

Prosječna plata u julu 848 KM

Najvišu neto platu od 1.351 KM imali su zaposleni u sektorima finansijske i djelatnosti osiguranja, dok je najniža u visini od 550 KM bila u djelatnostima hotelijerstva i ugostiteljstva i djelatnostima pripreme i posluživanja hrane, prenosi Srna.

U julu je u odnosu na juni najveći nominalni rast neto plate od 2,2 posto bio u oblasti stručnih, naučnih i tehničkih djelatnosti, a najveće nominalno smanjenje od 3,3 posto u poslovanju nekretninama.

Prosječna julska bruto plata bila je 1.361 KM.

Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u RS-u, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u julu u odnosu na juni u prosjeku su niže za 0,6 posto, dok su na godišnjem nivou u prosjeku više za 1,5 posto.

Najveći rast cijena u julu od 1,7 posto zabilježen je kod rekreacije i kulture zbog povećanja cijena u grupi putni aranžmani, a najveći pad od 4,5 posto bio je kod odjeće i obuće uslijed akcijskih cijena.