Vlada FBiH je na današnjoj sjednici u Sarajevu odobrila Federalnom ministarstvu energetike, rudarstva i industrije izdvajanje grant sredstava od 3,7 miliona KM za podršku namjenskoj industriji.

Preduzećima namjenske industrije grant 3,7 miliona KM

Od ukupnog iznosa, vogošćanskom "Pretisu" dodijeljeno je dva miliona maraka za nabavku i instaliranje pogona za livenje eksploziva, dok će "Vitezit" iz Viteza dobiti 800.000 KM za razvoj i maloserijsku proizvodnju punjenja za generatore gasa na bazi kompozitnih goriva. Po 300.000 KM dodijeljeno je preduzećima "Zrak Sarajevo" za nabavku opreme i uvođenje novih proizvodnih linija, Tehničko-remontnom zavodu iz Hadžića za finansiranje razvojnog projekta KN "Una“, te "Binasu" iz Bugojna za nabavku mašine za izradu pozicije rotora.

Sekretar Federalnog ministarstva energetike rudarstva i industrije Stipo Buljan je na konferenciji za novinare kazao da je Vlada na današnjoj sjednici usvojila i Prijedlog strategije razvoja industrije građevinskih materijala FBiH za period 2016-2025.

Naveo je da se radi o trećoj strategiji iz oblasti razvoja pojedinih industrijskih grana koje je Vlada FBiH usvojila u toku ove godine.

"Kao i svaka strategija, tako i ova koju smo danas usvojili predstavlja kolosijek po kojem bi trebala da se kreće industrija građevinskih materijala u FBiH. Tom strategijom, odnosno predloženim mjerama i aktivnostima nastojimo pomoći da oko 350 firmi koje se bave gipsom i krečnjakom te oko 170 preduzeća koja se bave pijeskom i kamenom što svrsishodnije i funkcionalnije posluju", kazao je Buljan.

Podsjetio je da je ranije donesena Strategija razvoja drvne industrije FBiH, zatim okvirna energetska strategija FBiH, te da je u planu strategija razvoja metalskog sektora u FBiH za period 2016. - 2025.

Vlada FBiH, kako je dodao Buljan, danas je dala i saglasnost u vezi s inicijativom "Aluminija" d.d. Mostar za ukidanje, odnosno umanjenje visine carinske stope na nelegirani aluminij.

"Ovaj zaključak će sada biti proslijeđena Upravi za indirektno oporezivanje i Vijeću ministara, u čijoj je nadležnosti donošenje konačne odluke", napomenuo je Buljan.