Potencijali natprosječno inteligentnih osoba u Bosni i Hercegovini nisu dovoljno iskorišteni, kazala je u razgovoru za Fenu predsjednica Mense BiH Maja Ilić, a po njezinom mišljenju, krivnju za to podjednako snose sama osoba i društvo u kojem živimo.

Potencijali natprosječno inteligentnih osoba u BiH nisu dovoljno iskorišteni

-Činjenica je da bh. društvo ne nudi mnogo mogućnosti da se potencijal visoko inteligentnih ljudi iskoristi, jer su kriteriji vrednovanja danas usmjereni na trivijalne stvari kao što su samopromocija, nametljivost, poslušnost, pa na kraju i formalizam, koji je potpuno potisnuo suštinu - smatra ona.

Ipak, dodaje, to ne znači da visoko inteligentna osoba ne može ispuniti svoj potencijal u BiH, jer, po definiciji, inteligencija podrazumijeva snalaženje, odnosno mogućnost da se iznađu rješenja koja nisu odmah očita.

Podsjetila je da su Mensu osnovali odvjetnik Roland Beril i znanstvenik dr. Lens Ver u Engleskoj, davne 1946. godine. Od početka svog postojanja Mensa ima tri osnovna cilja, a to je da identificira i unaprijedi ljudsku inteligenciju radi dobrobiti čovječanstva, ohrabri istraživanje prirode, karakteristika i koristi inteligencije, kao i da promovira stimulativne, intelektualne i društvene mogućnosti za svoje članove.

-Ipak, glavi cilj Mense je da osigura međusobno upoznavanje osoba sa visokim IQ, kao i njihovu razmjenu iskustava i ideja - napominje Ilić.

Mensa BiH postoji od 2005. godine, ali je tek početkom 2017., kada je stekla formalne uvjete po broju članova, službeno priznata od Mense International. Mensa BiH ima status Mense u nastajanju (Emerging Mensa), pa se može smatrati mladom organizacijom.

-S obzirom na to da Mensa širom svijeta okuplja više od 100.000 članova, često imamo mogućnost da preko svojih kontakata pomognemo našim članovima koji se namjeravaju usavršavati, školovati… - pojašnjava predsjednica Mense BiH.

Mensa BiH trenutno broji oko 260 aktivnih članova, a u bazi ih je, od početka 2016, registrirano više od 300. Broj kandidata koji su položili test, odnosno ostvarili uvjet za članstvo, ističe Ilić, sve je veći, ali nisu svi odlučili učlaniti se. Uvjet da bi netko postao član Mensa BiH je da ima IQ jednak ili veći od 133 po Bineovoj, odnosno 148 po Katelovoj ljestvici.

-Kada tumačimo testove uglavnom koristimo Katelovu ljestvicu koja utvrđuje 148, 152 i 156 IQ, što naše članove svrstava u svega dva posto ukupne populacije koja ima potencijal da ostvari ovaj rezultat - istaknula je. Predsjednica Mense BiH objasnila je i kako ova organizacija funkcionira u našoj zemlji.

-Trenutno funkcioniramo kroz interesne grupe koje su okupljene virtuelno, odnosno, većina komunikacije se obavlja kroz „Slack“ aplikaciju. Osim toga, postoje redovita mjesečna okupljanja članova u Sarajevu i Banjoj Luci, jer je u ova dva grada koncentracija članova i najveća, a od veljače im se pridružio i Mostar - kazala je.

Osim toga, dodala je, jednom godišnje Mensa BiH organizira Skupštinu na kojoj se okupljaju svi članovi Mense BiH. Posljednja testiranja održana su prošle godine u Sarajevu, Mostaru, Trebinju i Banjoj Luci. U Sarajevu je bilo 138, Mostaru 65, Trebinju 20, a u Banjoj Luci 145 prijavljenih kandidata.

-Nakon testiranja, uvjet za članstvo je steklo 129 kandidata (ukupno za sva četiri grada), a u Mensu je odlučilo učlaniti se njih 105, što jako visok postotak - naglašava Ilić.

Kako je rekla, do 2016. testiranja nisu organizirana redovito, jer nisu imali ovlaštenog psihologa, a sada testiranja organiziraju jednom godišnje u većim gradovima BiH. Osim toga, održavaju internet i Facebook stranicu, a imaju i mailing listu na koju se zainteresirani mogu prijaviti kako bi dobili informacije o terminima testiranja.