Federalna vlada donijela je Odluku o pristupanju postupku dodjele koncesije za izgradnju pumpne hidroelektrane (PHE) Vrilo, snage 66 MW, na rijeci Šujici u općini Tomislavgrad.

Pokrenut postupak dodjele koncesije za izgradnju PHE Vrilo

Postupak se provodi po osnovu samoinicijativne ponude ponuđača Javnog preduzeća Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar, u skladu sa Zakonom o koncesijama i Pravilima o postupku dodjele koncesija.


Sastavni dio odluke je rješenje Općinskog vijeća Tomislavgrad kojim je data prethodna saglasnost za dodjelu ove koncesije.



Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije je ovlašteno da u svojstvu koncesora vodi pregovore i postupak dodjele koncesije s koncesionarom Elektroprivredom HZ HB d.d. Mostar.



Proizvodni elektroenergetski objekat PHE Vrilo tretiran je kao prioritetni objekat od javnog interesa, pa su za njegovu izgradnju odobrena kreditna sredstava od strane Njemačke razvojne banke (KfW) JP EP HZHB u iznosu od 100 miliona eura.



Odluke za nastavak gradnje autoceste na Koridoru Vc



Donesena je odluka o izuzimanju šumskog zemljišta i njegova namjena promijenjena u građevinsko za potrebu građenja autoceste na Koridoru Vc, dionica Tarčin - Ivan.



Federalna vlada također je dozvolila korisniku izvlaštenja JP Autoceste Federacije BiH d.o.o. Mostar, ulazak u posjed nekretnina prije isplate naknade za nekretnine potpuno izvlaštene rješenjem Službe za graditeljstvo i prostorno uređenje Općine Žepče. Riječ je o šest parcela za koje je postupak izvlaštenja vođen s ciljem izgradnje autoceste na trasi Koridora Vc, dionica Poprikuše - Nemila, na području općine Žepče.


Verifikacija stare devizne štednje u 2018. godini



Federalna vlada je usvojila izvještaj o radu Komisije za verifikaciju računa stare devizne štednje za 2018. godinu.



Komisija je lani obradila 603 akta, od čega je 304 rješenja po izjavljenim žalbama, 65 odgovora na tužbu po zahtjevu suda i 234 dopisa.



Prihvaćeno je 215 žalbi u ukupnom iznosu od 4.104.909 konvertibilnih maraka.



Prošle godine je Komisija primila 44 sudske presude po pokrenutim tužbama, od čega su 33 vraćene na ponovni postupak, za šest je odobrena verifikacija, dok je pet tužbi odbijeno kao neosnovane.