Od srijede, na području Kantona Sarajevo, zajednički timovi sačinjeni od federalnih i kantonalnih inspektora vrše pojačan inspekcijski nadzor rada “nacrno” u skladu s programom suzbijanja “sive ekonomije” na tržištu rada.


Od srijede, na području Kantona Sarajevo, zajednički timovi sačinjeni od federalnih i kantonalnih inspektora vrše pojačan inspekcijski nadzor rada “nacrno” u skladu s programom  suzbijanja “sive ekonomije” na tržištu rada.


Kako je pojava rada ”nacrno” najčešća kada su u pitanju sezonski građevinski radovi, ugostiteljstvo, turizam i obrt, fokus aktivnosti inspektora usmjerene su na ove oblasti.
 
S obzirom da je inspektorima dostavljen veći broj prijava da je na određenim građevinskim radilištima angažovan enormno veliki broj radnika “nacrno”, inspektorski timovi vrše inspekcijske kontrole na nekoliko gradilišta, i to konkretno na gradilištima na području općina Hadžići i Centar u Kantonu Sarajevo.
Tom prilikom zatečen je veći broj angažovanih radnika “nacrno”, te su utvrđene i druge nepravilnosti i grubo kršenje odredaba Zakona o zaštiti na radu, zbog čega će postupajući inspektori poduzeti zakonom propisane upravne mjere za otklanjanje nezakonitosti i počinioce takvih radnji sankcionisati izdavanjem prekršajnih naloga.
 
Podršku inspekcijskim aktivnostima pružaju policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, kod omogućavanja legitimisanja svih lica zatečenih na gradilištu, te osiguravanja sigurnosti u toku vršenja inspekcijskih nadzora, kaže se u saopćenju Federalne uprave za inspekcijske poslove.