Izmjene Zakona o radu i poreza na dohodak, koje su omogućile novi način ugovaranja plata, prema kojem bi svaki radnik u Republici Srpskoj trebalo da ima za 30 maraka veća primanja izazvale su pravu zbrku među poslodavcima zbog, kako su istakli, komplikovane procedure.

Obračun plata izazvao pometnju

Nije im ništa jasnije ni nakon održanog sastanka koji je održan u Privrednoj komori RS, a na kojem su, pored poslodavaca, prisustvovali i predstavnici Poreske uprave i Ministarstva finansija RS.

Ističu da će u narednim danima sa predstavnicima zakonodavne vlasti pokušati da pronađu rješenje koje bi što više pojednostavilo ovaj proces.

- Postoji dobra volja da se nešto uradi i to je pozitivno. Ali, prema novim izmjenama postojećeg Zakona o radu, moraćemo raditi na dva procesa istovremeno. Kao prvo, moraćemo raditi novi obračun plata, a onda i obezbijediti da novac dobijen novim načinom oporezivanja plata bude isplaćen radnicima, odnosno da im povećamo plate za 30 maraka. Pored toga, sa radnicima ćemo morati sklapati i nove ugovore o radu, ali i odjavljivati ih i ponovo prijavljivati. Sve ovo je suviše komplikovano - istakao je za “Glas Srpske” Saša Trivić iz Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske.

On je dodao da bi zbog komplikovanosti trebalo promijeniti i postupak u kojem poslodavci moraju dokazati da je novac, dobijen novim načinom oporezivanja, uistinu i iskorišćen za povećanje plata radnika u RS.

- Naše knjigovođe se hvataju za glavu. Meni je teško da sve ovo objasnim, a ljudima koji se ne bave ovom problematikom vjerovatno je još teže da sve ovo shvate - poručio je na kraju Trivić.

Da postoje nedoumice meću poslodavcima potvrdila je i Dragica Ristić, direktorica Privredne komore RS.

Bitno je da se postojeće nejasnoće razjasne, prije svega kada su u pitanju određeni obrasci, na koji način, šta i kako prijaviti, koji su rokovi koji moraju biti ispoštovani, kao i obaveze koje iz svega toga proizlaze - navela je Ristićeva.

Cvijanović: Nećemo tolerisati kršenje zakona

Plate radnicima u realnom sektoru biće uvećane za 30 maraka i svi koji ne budu to poštovali biće adekvatno sankcionisani.

- Sredstva koja će biti uplaćivana u budžet ići će za plate radnika i Vlada će biti apsolutno netolerantna prema bilo kome ko izigra jedan ovakav dogovor - navela je premijerka Srpske Željka Cvijanović.