Na zapadnom Balkanu od 2010. do kraja 2016. godine otvoreno je novih 300.000 radnih mjesta, što predstavlja povećanje zaposlenosti od oko šest odsto, navedeno je u izvještaju "Trendovi na tržištu rada zapadnog Balkana u 2017", koji su juče objavili Svjetska banka i Institut za međunarodne ekonomske studije iz Beča.

Na zapadnom Balkanu 300.000 radnih mjesta otvoreno za šest godina

To je dobra vijest, ali stopu povećanja zaposlenosti treba ubrzati da bi se više uticalo na veliku nezaposlenost i široko rasprostranjenu neaktivnost - navodi se u izvještaju.

Izvještaj se oslanja na podatke iz ankete o radnoj snazi zavoda za statistiku zemalja zapadnog Balkana, a koja je rađena za integrisanu regionalnu bazu podataka.

- Istraživači, prvi put, putem ove nove baze podataka mogu na jednostavan i dosljedan način analizirati kretanja na tržištu rada u svih šest zemalja zapadnog Balkana. To će biti značajno za naša nastojanja da ubrzamo kreiranje novih radnih mjesta - rekla je direktorica Svjetske banke za zapadni Balkan Elen Goldštajn.

Novi izvještaj je pokazao da je nezaposlenost u regionu smanjena, ali da je i dalje značajna. Prema izvještaju, nedavni oporavak zaposlenosti je, na iznenađenje, bio u korist starijih radnika i visokoobrazovanih.

- Uviđamo da bolje obrazovanje, više nego ikad, vodi ka većoj zaposlenosti. Zaposlenost onih s većim stepenom obrazovanja je znatno porasla, a to se odnosi i na mlade ljude - rekao je naučni direktor Instituta za međunarodne ekonomske studije iz Beča Robert Stehrer.