Načelnik Opštine Novi Grad Miroslav Drljača sastao se sa predstavnicima kompanije TEBA, koja je jedna od najvećih kineskih kompanija u energetici i lider u proizvodnji kablova i transformatora.

Kineska TEBA zainteresovana za ulaganje u rudnik mrkog uglja Lješljani

Sastanku su prisustvovali saradnici načelnika Opštine Novi Grad, kao i direktor Privrednog preporoda iz Banjaluke, firme koja je koncesionar rudnika mrkog uglja Lješljani, a razgovarano je o mogućnosti investiranja u rudnik, njegovim kapacitetima, tržištu, radnoj snazi, te spremnosti lokalne samouprave da pruži punu podršku investitoru.

Podrška Opštine se odnosi na obezbjeđivanje potrebne dokumentacije, te prekvalifikacije stručnog kadra kojeg u ovom trenutku nema dovoljno, navodi se na sajtu Opštine Novi Grad.


Osim toga, kineskim investitorima su predočene i druge mogućnosti ulaganja, sa posebnim akcentom na bogatstvo područja oko rudnika Lješljani termomineralnom vodom.


Kineski investitori su juče, zajedno sa koncesionarom, posjetili Vladu Republike Srpske, gdje su razgovarali o uslovima investiranja, te uvozu mašina i opreme, nakon čega će razmotriti sve opcije ulaganja i donijeti konačnu odluku, navode u Opštini.