U Filijali Banjaluka Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske danas je počela obuka prvih deset, od planiranih 40 nezaposlenih osoba o informacionim tehnologijama sa ciljem da se osposobe da traže posao putem interneta i da se prijavljuju na otvorene pozive i konkurse.

Informatička obuka za nezaposlene radi traženja posla putem interneta

Među polaznicima obuke je i Ljiljana Krečar, koja od 1988. godine traži posao. Ona je trgovac, a iako je u međuvremenu radila razne poslove nikada nije bila prijavljena.

"Pokušavala sam, dolazila sam i u biro da pitam postoji li mogućnost za zaposlenje jer sam vidjela da ljudi koji nisu u struci rade u tržnim centrima na primjer, a ja koja sam školovana za trgovca ne mogu dobiti posao. Rekli su mi da je to do poslodavca", kazala je Ljiljana Krečar.

Suprug joj je takođe nezaposlen nakon što je prije petnaestak godina ostao bez posla u banjalučkom "Čajavecu" pa sada oboje kada se za to pruži prilika rade "na dnevnicu".

"Imam djevojčicu od 10 godina a nisam se odlučila za više djece upravo zbog zaposlenja", kazala je Ljiljana Krečar i dodala da poznaje osnove rada na računaru, ali da se nada da će joj desetodnevna obuka omogućiti da pronađe posao.

U sličnoj je situaciji i Milada Čađo, prehrambeni tehničar, koja je 25 godina prijavljena na evidenciju Zavoda za zapošljavanje, a kako kaže za sve te godine nikada je niko nije pozvao na razgovor za posao.

"Privreda kod nas ne stoji dobro i nemaš gdje tražiti posao", rekla je ona i dodala da svakadva mjeseca dolazi u filijalu Zavoda i na oglasnim tablama pogled kakvi su poslovi u ponudi ali niko ne traži radnike njene struke pa potraga završi neuspješno.

Nikola Bojić, projekt menadžer na projektu "Jačanje lokalnog partnerstva za unapređenje tržišta rada i povećanje zaposlenosti" iz nevladine organizacije Li Revolucija (LIR) objasnio je da ovaj projekat finansira Evropska unija i Međunarodna organizacija rada.

Kada je u pitanju obuka o informacionim tehnologijama za nezaposlene, četiri grupe polaznika savladaće osnove obrade teksta, te korištenje internet pretraživača i e-mail-a kako bi im se omogućilo da putem interneta mogu da traže zaposlenje i da se prijavljuju na otvorene pozive.

Osim toga biće organizovane još dvije obuke za 60 osoba u oblasti tehničke obrade drveta, te za deset osoba u oblasti pčelarstva.

"Pri analizi tržišta anketirano je oko 1.600 osoba i oko 40 posto nezaposlenih lica ne posjeduje informatičke vještine", kazao je Bojić.

Mladen Vrećo, rukovodilac banjalučke filijale Zavoda za zapošljavanje izstakao je da su za ovu obuku od 130 prijavljenih kandidata odabrani oni koji najduže traže posao, te mladi do 30 godina koji takođe durgo traže zaposlenje.

Prema njegovim riječima, u Banjaluci 11.149 osoba traži posao, na nivou filijale koja 32.027 osoba, a 114.300 na Zavodu za zapošljavanje RS.