Hifa Oil vodeći distributer nafte i naftnih derivata u BiH danas je u Zenici otvorila najsavremeniji terminal tečnih goriva na Balkanu. Nove Hifa Oil naftne terminale presijecanjem vrpce otvorili su predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i Kenan Ahmetlić, izvršni direktor i član Uprave Hifa Oil kompanije.

Hifa Oil otvorila najsavremeniji terminal tečnih goriva u Zenici

Kapacitet

- Ukupan kapacitet terminala je 13 miliona litara goriva što je oko 12.840 metara kubnih. Skladišni kapaciteti sastoje se od četiri nadzemna i 12 podzemnih rezervoara, a sami Terminali zauzimaju površinu 22.000 metara kvadratnih, od čega je pod opremom 6.500 metara kvadratnih, kazao je izvršni direktor kompanije Venan Hadžiselimović.

Zvizdić je rekao da je ovo još jedan dokaz da su kompanije u BiH kapacitirane u stručnom i organizacionom smislu i da realiziraju najzahtjevnije projekte.

- Nastavljamo sa realizacijom svih naših obaveza koje su vezane za evropske propise i evropske direktive, a upravo ovaj Terminal će zadovoljiti evropske propise u vezi sa obaveznim rezervama količina tečnih goriva. Riječ je o višemilionskoj investiciji koja otvara nova radna mjesta i koja znači dalji razvoj naše ukupne energetske, željezničke, transportne infrastrukture, istakao je Zvizdić.


Kruna razvoja

Vlasnik i generalni direktor Hifa Oil Izudin Ahmetlić je istakao da Terminal predstavlja krunu dosadašnjeg razvoja kompanije

Hifa Oil je lider u prometu nafte i naftnih derivata u BiH, sa 20 posto udjela na domaćem tržištu bijelih naftnih derivata, a prva je ili je značajno zastupljena u distribuciji crnih derivata na domaćem i tržištima regije.