Gradiška - Tekstilna industrija u Gradišci bilježi konstantan rast proizvodnje zbog čega tekstilne firme i fabrike tapaciranog namještaja potražuju stotine šivača i krojača.


Gradiška - Tekstilna industrija u Gradišci bilježi konstantan rast proizvodnje zbog čega tekstilne firme i fabrike tapaciranog namještaja potražuju stotine šivača i krojača.


Poslodavce muči nedostatak kvalifikovane radne snage, a iako se na evidenciji gradiškog Zavoda za zapošljavanje nalazi oko 300 tekstilaca, ne mogu odgovoriti novim poslovnim zadacima na inostranim tržištima.

Direktor preduzeća "Prima ISG" Goran Marčeta kaže da je za uspjeh na ključnom tržištu Evropske unije, osim kvaliteta proizvoda, poštovanja rokova i konkurentne cijene, neophodno u kontinuitetu proširivati proizvodnju. On je kazao da su u posljednje dvije godine udvostručili broj zaposlenih.

- Trenutno zapošljavamo 300 radnika i u Gradišci više nemamo adekvatne radne snage. Zbog toga smo se opredijelili da investiramo u Prijedoru. Firmama u Gradišci nedostaje više od 500 šivača i krojača - rekao je Marčeta čija firma veći dio proizvodnje izvozi u Slovačku, Češku, Njemačku i Francusku.

Vlasnik firme "Svetislavteks" Slaviša Pećanac kaže da im ino-partneri obezbjeđuju više posla nego što mogu da urade.

- Zbog velikog obima posla moram povećati broj zaposlenih, ali sam suočen sa velikim problemom u vezi sa kvalifikovanom radnom snagom - kazao je Pećanac.

Šef Odsjeka za razvojne projekte u opštini Gradiška Brankica Brkić kaže da razmišljaju o pokretanju centra za prekvalifikaciju i dokvalifikaciju i da je ta ideja naišla na podršku privrednika.

- Privrednici su spremni da u svojim prostorijama i sa svojim kadrom edukuju i dokvalifikuju svakog ko je zainteresovan da radi kod njih. Mi smo spremni da podržimo te projekte - rekla je Brkićeva.

U Srednjoj stručnoj i tehničkoj školi u Gradišci posljednja generacija tekstilaca školovanje je završila prije osam godina, a da li će biti novog upisa, zavisi od ankete o zainteresovanosti koja se sprovodi među učenicima devetog razreda. Poslodavci upozoravaju da će morati da presele proizvodnju u druge gradove ukoliko ne bude obezbijeđeno dovoljno radne snage.

Na evidenciji Zavoda za zapošljavanje registrovana su 282 krojača i šivača. I pored stalnih oglasa, oni se rijetko javljaju jer su prijavljeni isključivo zbog zdravstvenog osiguranja. U Zavodu za zapošljavanje su kazali da će svi koji odbiju ponuđeno zaposlenje ili prekvalifikaciju biti brisani iz evidencije nezaposlenih.

Dobar trend

Načelnik Odjeljenja za privredu i poljoprivredu u opštini Gradiška Ljubimko Čakalj kaže da su pojedina preduzeća zahvaljujući stalnom povećanju broja zaposlenih dobila status srednjih, što znači da zapošljavaju najmanje 40 radnika. Čakalj je istakao da je trenutno u privrednom sektoru u Gradišci zaposleno oko 6.300 radnika.