U opštinskoj upravi Kozarska Dubica krajem sedmice predstavljeni su rezultati istraživanja o potrebama privrede sa područja te opštine u kontekstu kapaciteta kojima raspolažu tehničke i druge škole, a u okviru projekta Coton.


Istraživanjem su bila obuhvaćena 53 preduzeća.

Prva faza

- Iz prognoza koje se odnose na period od tri godine, dobili smo informacije da će lokalnim preduzećima biti potrebna 132 nova radnika, a najviše iz poljoprivrednog, drvnog i metaloprerađivačkog sektora, kazala je nakon prezentacije projekta Sanja Karanović, asistentica na ovom projektu iz Agencije za ekonomski razvoj grada Prijedora.

Prema njenim riječima, projekt Coton se realizuje na cijelom području RS-a i Unsko-sanskog kantona, a njegov osnovni cilj jeste unapređenje kvaliteta praktične nastave u srednjim tehničkim i drugim školama u kontekstu onoga što zahtijeva lokalna privreda.
Ona je dodala da je realizacije projekta počela u septembru prošle godine, a njegova prva faza završava krajem aprila.
 - U prvoj fazi istraživanja pokušali smo doći do dogovora kakve su to potrebe firmi sa ovog područja za zapošljavanjem, koji su to profili radnika koji njima trebaju a koje profile školujemo, kao i kakvi su kapaciteti firmi kad je u pitanju obavljanje praktične nastave u firmama, a kakve uslove učenici imaju u školama, istakla je Karanović.

Ona je dodala da su rezultati istraživanja u opštinama u prijedorskoj regiji pokazali dosta sličnosti.
- Tako su firme u Prijedoru iskazale potrebe za radnicima iz drvnog i metalnog sektora, u Bosanskom Novom potražnja je za tekstilnim radnicima, ali i za radnicima u drvnom sektoru, a slična situacija je i u Kostajnici, dok je istraživanje u Kozarskoj Dubici pokazalo da su najtraženiji poljoprivredni tehničari, ali i inžinjeri poljoprivrede, istakla je Karanović.

Praktična nastava

Ona je precizirala da je 86 posto anketiranih privrednika na području opštine Kozarska Dubica izrazilo želju da se uključi u proces organizacije praktične nastave i kreiranje nastavnih planova i programa.
Stoga će, prema njenim riječima, u drugoj fazi projekta Coton, koja bi trebala da definiše preduzeća koja su zainteresovana za obavljanje praktične nastave u njihovom prostorijama, u oblast praktične nastave biti uključen i Srednjoškolski centar "Nikola Tesla”.

Zamjenik načelnika Opštine Kozarska Dubica Dragan Jaćimović izjavio je da, u procesu kreiranja upisnih politika na svim nivoima školovanja, veliki problem predstavlja veza između privrede i školstva.
Projekt Coton vrijedan je 179.000 KM, a podržava ga Vlada Švicarske, te se realizuje u okviru aktivnosti programa PrilikaPlus kojeg implementira Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća.