Banjaluka - Zavod za zapošljavanje RS raspisaće u ponedjeljak javni poziv za šest projekata zapošljavanja i samozapošljavanja, ukupne vrijednosti 10,7 miliona maraka, kojima će biti obezbijeđen posao za 2.548 osoba sa biroa.

10,7 miliona otvara 2.548 radnih mjesta

Projektima planiranim za ovu godinu uglavnom je planirano zapošljavanje u privredi.

Radi se o projektima koji se odnose na pružanje podrške samozapošljavanju, sufinansiranju zapošljavanja i samozapošljavanja djece poginulih i demobilisanih boraca i ratnih vojnih invalida Vojske RS u sklopu projekta "Zajedno do posla". Predviđena je i podrška sticanju radnog iskustva mladih sa visokom stručnom spremom u statusu pripravnika, te projekat obuke, dokvalifikacije i prekvalifikacije. Podršku pri zapošljavanju dobiće i osobe iznad 50 godina starosti, kao i Romi.

Projektom za zapošljavanje pripravnika planirano je da posao dobije 100 lica sa visokom stručnom spremom, dok će dva miliona maraka biti namijenjeno za one koji žele da pokrenu vlastiti biznis. Za njih će pojedinačno biti izdvojeno po 5.000 KM.

Direktor Zavoda za zapošljavanje RS Miroslav Vujičić rekao je u petak poslije sjednice Upravnog odbora Zavoda da će u ovoj godini za projekte zapošljavanja biti obezbijeđeno ukupno 26 miliona KM.

- Osim ovih 10,7 miliona KM, Zavod je zajedno sa Vladom RS obezbijedio još šest miliona za projekte zapošljavanja. Očekujemo od Svjetske banke deset miliona KM za regresno vraćanje doprinosa u privredi - naveo je Vujičić.

On je dodao da će sredstva Svjetske banke obuhvatiti četvorogodišnji period i planirano je da 40 miliona KM bude usmjereno za zapošljavanje.

Predsjednik Upravnog odbora Zavoda za zapošljavanje Boško Tomić rekao je da će prioritet u zapošljavanju imati djeca poginulih boraca i demobilisani borci.

Pomoćnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite Mira Vasić je rekla da je projektima planirano izdvajanje po 4.000 KM za svako zaposleno lice kod poslodavca, a 5.000 KM za samozapošljavanje, dok će djeca poginulih boraca dobijati 8.000 KM za samozapošljavanje.

Vasićeva je naglasila da je ovim projektima planirano i više novca za socijalno ugrožene kategorije, kao što su žene u ruralnim područjima, žene žrtve porodičnog nasilja ili žrtve ratnog nasilja.

Predsjednik Udruženja djece poginulih boraca "Nasljeđe" Saša Pešikan kaže da svaki program koji se bavi zapošljavanjem mnogo znači kategorijama nezaposlenih, ali ističe da program "Zajedno do posla" pored dobrih strana, ima i one loše.

- Smatram da je 8.000 KM premalo novca da se pokrene neki ozbiljan biznis, to više dođe kao neka jednogodišnja pomoć - kaže Pešikan dodajući da su evidencije Zavoda za zapošljavanje prepune djece poginulih boraca.

- U javnosti je stvorena potpuno pogrešna slika o djeci poginulih boraca i ratnih vojnih invalida, jer se misli da smo svi stambeno i poslovno zbrinuti. Istina je da na hiljade djece iz pomenutih kategorija nema posao - rekao je Pešikan.


Akcioni plan zapošljavanja za 2017. godinu

  • projekat podrške samozapošljavanju
  • projekat sufinansiranja zapošljavanja i samozapošljavanja djece poginulih boraca VRS, demobilisanih boraca i ratnih vojnih invalida Vojske RS "Zajedno do posla"
  • projekat podrške sticanju radnog iskustva mladih sa VSS u statusu pripravnika
  • projekat obuke, dokvalifikacije i prekvalifikacije
  • projekat podrška zapošljavanju lica iznad 50 godina starosti
  • projekat podrške zapošljavanju Roma u RS